Näyttöselostus


Kuka, mitä, kenelle ja miksi

Näyttötyössä teemme yhdessä Lauran kanssa videoprojektin Laatutrio - nimiselle maalaus- ja energia-alalla toimivalle yritykselle. Teemme kolme videota, joista yksi on pitempi kotisivuille tuleva yrityksen esittelyvideo. Tämän videon toteuttaminen on Lauran vastuulla. Teemme lisäksi tästä lyhennelmän pystyvideona somekäyttöön. Tähän lyhyempään videoon tulee samaa grafiikkaa ja sama runko kuin pitkään videoon, ja minä toteutan tämän videon. 

Kolmanneksi videoksi teemme somekäyttöön tarkoitetun rekryvideon maalauspuolelle. Tämän videon suunnittelu ja toteutus on minun vastuullani. Teemme siis tässä projektissa tiivistä yhteistyötä, mutta jaamme myös osa-alueita selkeästi. Tarkoitus on, että kuvaamme molemmat sekä dronella että gimbaalilla, ja teemme äänensäätöä ja tarkkailua Saramonicilla ja Zoomilla, sekä kumpikin tekee itse videoihin tarvittavan grafiikan. 


Asiakaspalaveri, ja kuinka tulin vedetyksi mukaan tähän projektiin

Tapasimme asiakkaan heidän toimistollaan 1.6.2023 ja keskustelimme heidän ajatuksistaan ja tarpeistaan videoihin liittyen.  Tässä vaiheessa ajatuksena oli, että Laura tekisi näyttötyön yksin, mutta palaverissa selvisi, että projekti tulee olemaan paljon suurempi kuin mitä olimme ajatelleet, joten sovimme heti opettajan kanssa että teemme projektin yhdessä. 

Tapaamisessa kyselimme heidän ajatuksiaan videoiden käyttötarkoituksesta, julkaisukanavista, kohdeyleisöstä jne. Kirjoittelimme ylös oleellisia asioita kaikkiin kolmeen eri videoon liittyen. Päätimme tässä vaiheessa että somevideo tulee vahvasti mukailemaan pitempää esittelyvideota, ja että rekryvideo tulee olemaan omanlaisensa eri sisällöllä. Jaoimme myös videoiden suunnittelu- ja toteutusvastuun melko pian palaverin jälkeen. Toimitimme sopimuksen mukaan heille alustavan version videon suunnitelmasta noin viikon kuluttua ensimmäisestä tapaamisesta.  

Teimme kirjallisen sopimuksen Laatutrion kanssa. Sopimuksessa on ylhäällä oleellisimmat yksityiskohdat projektiin liittyen, kuten kuvauslupien hankita-asiat, aikataulu, budjetti jne. Teimme heille myös tarjouksen työmaiden valokuvauksesta, mutta he eivät tarvinneet valokuvausta videokuvauksen lisäksi. 

Sovimme ensimmäisen kuvauspäivän 12.6.2023 jolloin kuvaisimme videon rungoksi tulevan toimitusjohtajan haastattelun Laatutrion toimistolla.


Esituotanto, suunnittelu, kuvakäsikirjoitus jne, jotka pitää tehä ennen ku painaa record - nappulaa (esittely- ja somevideot)

Kirjoittelimme ideoita ylös sitä mukaa, kun niitä tuli mieleen. Mielestäni meillä oli Lauran kanssa hyvin samansuuntaiset visiot videosta heti alusta pitäen. Saimme Laatutriolta riittävän selkeät toiveet ja speksit videota ajatellen suunnittelupalaverissa ja kyselimme tarvittavia lisätietoja sähköpostilla, puhelimessa ja tekstareilla. Saimme myös tiedot haastattelukysymyksistä toimitusjohtajalle sekä maalaus- ja energiapuolta esitteleville työntekijöille. Haastattelut näihin videoihin toivottiin toteuttavaan niin, ettei haastattelukysymyksiä esitettäisi videolla. Otimme tämän huomioon haastatteluja suunnitellessamme. 

Tarkemmat kuvakäsikirjoitukset molempiin videoihin, sekä varsinaiseen esittelyvideoon, että somevideoon teimme yhtä aikaa niin, että mietimme ensin pitkään videoon tulevat haastatteluosiot ja b-roll - klipit, ja tämän perusteella sitten lyhyeen videoon tuleva vastaava, mutta lyhennetty materiaali. Nämä suunnitelman esittelimme asiakkaalle ensimmäisen haastattelun kuvauksen yhteydessä, ja kyselimme lisätoiveita tai muutosehdotuksia. 

Kuvakulmat molempiin videoihin suunnittelimme erikseen, koska pitkä video tulee olemaan vaaka (16:9) ja somevideo taas pysty (9:16). Päätimme silti kuvata kaiken materiaalin vaakana, mutta ottaa kuvatessa huomioon videon rajausmahdollisuudet pystyvideoon. Otin vastuun tästä puolesta, ja päätin että pyrin kuvaamaan suunnitellut klipit sellaisina, joiden pystyrajaus ei tuottaisi ongelmia. Kuvaisimme myös jonkin verran varamateriaalia, ja tätä kuvatessa pidän myös mielessä pystyrajausmahdollisuudet. Laura keskittyisi kuvaamaan vaakavideolle suunnitellut klipit siihen parhaiten sopivaksi.

Päätimme kuvata videot 4K:na, 30 fps ja suljinaika 1/60.  Tällöin myös pystyrajaukseen varmasti on riittävästi resoluutiota. Somekokoiset videot exportataan FullHD - koossa (1920x1080) mutta pitkä video on tarkoitus pitää 4K - muodossa (3840x2160). 


Rekryvideosta lyhyesti

Tein erikseen myös suunnitelman ja kuvakäsikirjoituksen rekryvideoon. Katselin muutamia erilaisia rekryvideo - esimerkkejä esim. YouTubesta ja yritysten nettisivuilta. Tämä video perustuu maalarien haastatteluun, ja sain Laatutriolta kysymykset, jotka maalareille esitetään ja joihin he videolla vastaavat. 

Rekryvideon totuteutuksesta oli sovittu, että kysymykset näkyvät tekstimuodossa videolla, ja maalarit vastaavat niihin, ja sopivissa kohdissa vastausten kohdalla näkyy heidän työskentelyään. Tarkemman suunnitelman videon kulusta tekisin sen jälkeen, kun tiedän mitä maalarit kysymyksiin vastaavat. Joka tapauksessa päätimme kuvata tähänkin varamateriaalia suunniteltujen klippien lisäksi. Piirtelin alustavan ja erittäin löyhän kuvakäsikirjoituksen tästä videosta. Tarkan kuvakäsikirjoituksen piirtäminen oli mahdotonta, koska emme tienneet millaista kohdetta maalataan, mitä työvälineitä maalarit juuri silloin käyttää jne. Tein kuitenkin alustavaa suunnitelmaa millaisia klippejä haluaisin sisällyttää videoon, riippuen siitä maalataanko juuri silloin laajaa pintaa, esim julkisivua, vai yksityiskohtia kuten ikkunanpieliä, räystäistä jne. Loppujen lopuksi maalauskohteessa oli molempia, joten sain videolle sisällytettyä useampaa erilaista maalaushommaa. 

Rekryvideo julkaistaan Laatutrion somessa, joten tämäkin video tulee olemaan pystyvideo suhteessa 9:16, sekä sen pituus täytyy olla kohtuullinen. Videon täytyy myös onnistua pitämään kiinnostus yllä loppuun asti, jotta potentiaalinen työnhakija jaksaa katsoa sen. Lopussa tulee myös olla lyhyesti miten Laatutriolle voi hakea töihin. Rekryvideon editoinnista kerron erikseen omassa osioissa myöhemmin. 

Alustava kuvakässäri rekryvideoon


Videokuvausselostus: kuvauspäivät ja tekninen toteutus (kaikkien kolmen videon kuvaukset)

DAY 1  - ÄÄNENSÄÄTÖASIOITA

maanantai 12.6.2023, toimarin haastattelu

Tästä haastattelusta oli tarkoitus tulla runko myös somevideoon, mutta suunnitelma muuttui lennosta, ja somevideosta jätettiin pois haastattelu kokonaan. Tässä kuitenkin selostus kuvaamisesta:

Kuvasimme toimitusjohtaja Veikan haastattelun toimistolla. Kalustona meillä oli 2 kpl digijärjestelmäkameraa jalustoilla, ja äänen tallennukseen Saramonic - mikrofonit ja zoom.  Ihan aluksi päätimme kameroiden paikat suunniteltujen kuvakulmien perusteella. Kuvasimme multikamerana, joista toinen kamera on pääkamera ja toinen "kulissikamera" jonka kuvaa voisi käyttää videolla myös sopivissa tilanteissa. Kakkoskamera kuvaisi vähän kauempaa ja eri kuvakulmasta. Tällä tavalla huomioimme myös pystyrajauksen tuoman haasteen, jos lähikuva on jostain syystä liian leveä pystyvideoon tai siinä olisi esim. liikaa sivuttaisliikettä tms. 

Testasimme Saramonicien ja Zoomin äänentason, että se jäisi 0 ja 6 välille, ja mielestämme saimme äänen säädettyä kohdalleen. Seurasimme myös äänentasoa zoomista, mutta emme kuunnelleet kuulokkeilla tässä vaiheessa. Kameroissa oli myös äänentallennus päällä täsmäyksen helpottamiseksi. 

Kuvasimme haastattelun yhtenä ottona niin, että kysyimme kysymykset, ja Veikka vastaili niihin kertovasti. Haastattelun kuvaaminen sujui mielestäni hyvin, vaikka emme ennen haastattelua tienneet kuvausolosuhteista muuta kuin että kuvaisimme sisätiloissa. 

pääkamera kuvakulma
pääkamera kuvakulma
kulissikamera kuvakulma
kulissikamera kuvakulma

DAY 2 - KUINKA PÄÄDYIMME HANKKIMAAN OMAN DRONEN 

keskiviikko 14.6.2023 Ristijärvi, aurinkovoimalan asennus

Kuvasimme aurinkovoimalan asennusta dronella, samoilla asetuksilla kuin olimme kuvanneet haastattelua (30 fps, 4K). Kuvasimme joitain klippejä myös gimbaalilla maantasalta, koska katolle mennessä olisimme tarvinneet turvavaljaat ja muut vermeet, ja opastuksen niiden käyttöön. (Nämä oli kyllä mukana myös varasuunnitelmana, jos olis vaikka ollut liian tuulista kuvata dronella.)  Työmaalla kuvatessa meillä oli jaloissa turvakengät sekä mukanamme oli myös kypärät, joita olisimme käyttäneet tarvittaessa.  Laaturio oli sopinut kuvauksesta maatilan omistajan ja aurinkovoimalaa asentavien työntekijöiden kanssa, ja kuvaukset sujuivat hyvin. Myös dronella kuvaaminen onnistui mielestäni hyvin, vaikkei siitä vahva kokemus ollutkaan aiemmin... 

Selvitimme ennen kuvauspäivää tarvittavat luvat ja rajoitukset liittyen dronella kuvaamiseen. Olisimme saaneet Laatutriolta dronea lainaan, mutta koska kyseessä oli yli 500g painava drone, sen käyttämiseksi olisi pitänyt operaattoritunnuksen ja netissä tehtävän kokeen lisäksi suorittaa luokkahuonetesti. Tähän projektiin emme olisi ehtineet testiä käydä tekemässä. Kyseiselle dronelle ei myöskään oltu hankittu operaattoritunnusta, joten sen lennättäminen olisi ollut vähintäänkin kyseenalaista (lue:laitonta). Joten päädyimme kaivamaan kuvetta ja hommaamaan ihan oman lennätyslelun.

Olimme yhteydessä trafi.comiin ja kyselimme rajoituksista ja muista huomioonotettavista seikoista dronen lennätykseen liittyen, ja näiden tietojen, sekä omien kuvaustarpeiden pohjalta päädyimme kevyeen versioon, jossa on kuitenkin suht laadukas kamera, joka käy sekä video- että valokuvaukseen. Toistaiseksi drone on toiminut hyvin Fotomimmien viihdekäytössä, mutta ehkäpä se joskus vielä maksaa itsensä takaisin oikeissa töissäkin...


DAY 3 MAALARI MAALASI TALOA JA KUINKA EMME KUVANNEET ILMAN KUVAUSLUPAA

Torstai 15.6.2023 Oulu, omakotitalon ulkomaalauksen kuvaaminen ja maalareiden haastattelu rekryvideoon, (sekä taloyhtiön maalauskohteen kuvaaminen)

Kolmantena kuvauspäivänä kuvasimme videolle suunnitellut pätkät maalaamisesta sekä maalareiden haastattelun. Olimme saaneet etukäteen tietää mihin kysymyksiin maalarit vastaavat, mutta emme sitä, mitä he sanovat. Kuvasimme aluksi haastattelun niin että katselimme sopivan kuvauspaikan, ja asetimme kameran niin, että molemmat haastateltavat mahtuisivat pystyyn rajattuun videokuvaan. Kuvasin jalustalta ja manuaalitarkennuksella riittävän pitkällä tarkennusalueella, ja varmistin että molemmat kuvattavat ovat teräviä. Kuvasimme tämänkin haastattelun yhtenä ottona niin että välillä kysyimme kysymykset uudestaan tarvittaessa. Molemmat maalarit saivat omat saramonicit ja säädimme äänenvoimakkuudet sopiviksi ennen haastattelun kuvaamista ja äänitystä. Minä hoidin kuvaamisen, ja Laura tarkkalili ääntä.

Haastattelun jälkeen kuvasimme maalauspuuhia dronella ja gimbaalilla. Omakotitalon asukas kävi myös jututtamassa meitä, ja hänelle oli okei että kuvasimme hänen taloaan. (Laatutrio oli hommannut kohteen kuvausluvan). Kuvatessa varsinkin dronella piti ottaa huomioon ettei kuvaa naapuritalojen pihoja tai ikkunoita. Tai mittään. 

rajaamaton videokuva
rajaamaton videokuva
rajattu kuva
rajattu kuva

Samana päivänä oli tarkoitus kuvata myös toista maalauskohdetta, mutta kun selvitimme millainen kohde on kyseessä, tajusimme ettei meillä ole riittäviä kuvauslupia. Suunntelmana oli kuvata luhtitalon julkisivun maalausta, mutta lupa oli kysytty vain ilmeisesti taloyhtiön puheenjohtajalta. Selvitettiin tätäkin asiaa googlen avulla ja soittamalla trafille, ja päätimme, ettemme lähtisi kuvaamaan kenenkään pihaa/asuntoa ulkoapäin ilman asukkaiden lupaa. Kuvaajina me saatettais syyllistyä parhaassa tapauksessa esim. salakatselurikokseen jos kuvataan yksityiskohteissa ilman lupaa, etenkin jos sinne vielä sattuu paikalle joku viaton sivullinen. Päättelimme, että rikosrekisteri tuskin edistäisi videokuvaajan uraa toivotulla tavalla, joten katsoimme parhaimmaksi pysyä lain paremmalla puolella tässäkin asiassa. Kävimme kuitenkin katsomassa tilannetta ja kuvausmahdollisuuksia maalauskohteessa, ja kuvasimmekin kadunvarressa pienen pätkän maalareista juttelemassa, mutta emme kuvanneet mitään yksityisalueella. 


DAY 4 HAASTATTELU  (en nyt hirviän yksityiskohtaisesti aio näistä haastatteluista selostaa, ku eivät oo mun videolla ees, Laura varmaan kertoo kattavammin)

Perjantai 16.6.2023 Oulu, haastattelu

Teimme energiapuolen työntekijän haastattelun perjantaina iltapäivällä. Haastattelu tehtiin ulkona, käytimme zoomia ja saramonicia, sekä täsmäykseen kameran ääniä. Tähän haastatteluun tein itse äänensäätelyt paikanpäällä.  Etsimme haastattelupaikaksi siistin ja neutraalin ympäristön, ja otimme aurinkopaneelin rekvisiitaksi taustalle.  

Kuvasimme multikamerana, jalustalta ja gimbaalilta, ja tarkkailin ääntä koko haastattelun ajan. Tässä oli jonkin verran enemmän taustamelua esim. liikenteestä johtuen, ja otimmekin muutaman kysymyksen uudestaan, kun vierestä ajelevat autot ei sattunu oleen hybridiversioita.


DAY5 ONNISTUMISIA JA EPÄONNISTUMISIA

Maanantai 19.6.2023 Maalauspuolen työnjohtajan haastattelu sekä omakotitalon katon pinnoituksen kuvaaminen

Kuvasimme maalauspuolen työntekijän haastattelun maalivarastolla. Multikamerasettiä ja äänen tarkkailua kuten aiemmissa haastatteluissa, ja tää oli muutamassa minuutissa purkissa. 

Tämän jälkeen iltapäivällä meidän oli tarkoitus siirtyä kuvaaman Oulunsaloon omakotitalon katon pinnoitustyötä. Saapuessamme sinne, aloimme epäillä dronekuvauksen mahdollisuutta, koska olimme tosi lähellä lentokenttää. Saimme kuitenkin muutaman minuutin yrityksen ja selvittelyn jälkeen kuvausluvan alueelle, se piti hakea dronen sovelluksen kautta, ja sen sai tietyin ehdoin pariksi päivää kerrallaan. Kun olimme selvittelemässä kuvauslupaa, talon asukas ajoi paikalle. Erittäin kysyvän ilmeen takia päädyimme tiedustelemaan ystävällisesti, että onkohan hän tietoinen että aiomme kuvata hänen omakotitaloaan. Eipä ollut. Seurasi hieman kiusallinen tilanne, jossa selitimme miksi virittelemme kuvauskalustoa hänen pihallaan. Laatutriolta olivat unohtaneet kysyä asukkaalta kuvausluvan. No, hänelle oli onneksi ihan okei, että kuvaisimme hänen talonsa kattoa... 

...paitsi että emme kuvanneet. Maalausruiskun moottori hajosi sopivasti tässä vaiheessa, ennen kun olimme ehtineet yhtään videoklippiä kuvata.  Jouduimme siis siirtämään kuvaukset seuraavalle päivälle eri kohteeseen. (Varmistimme tässä vaiheessa hyvin ponnekkaasti, että sinne on varmasti kuvauslupa, ja meille vakuutettiin luvan olevan kunnossa.)


DAY 6 PITÄISKÖ TEILLÄ MUUTEN OLLA KYPÄRÄT?

Tiistai 20.6.2023 Kattopinnoitus kohteessa 2

Kurvasimme aamulla tikkana kuvausmestoille kello 9, kuvasimme pari tuntia sekä dronella että gimbaalilla, ja olimme tyytyväisiä itseemme ja erilaisiin klippeihin joita saimme katon pinnoituksen eri vaiheista. Uskomatonta, että kaikki meni hyvin! Paitsi että... "pitäisköhän teillä muuten olla kypärät?" Netin selailua, soittelua sinne ja tänne... "Joo, meillä pitäis olla kypärät. Näitä tähän asti kuvattuja ei saa käyttää videolla." Itkimme vähän (sisäisesti ja hillitysti), ja tyhjensimme muistikortit. 

Onneksi katossa oli vielä maalaamattomia osioita, joten ajateltiin, että saadaan varmaan ihan kivasti monipuolista matskua kuitenkin, nyt kun turvallisuusasiat on kunnossa. Kuvattiin kolme - neljä klippiä vielä dronella katon maalaamisesta nosturilta. Sen jälkeen maalarit suojasivat toisen puolen maalaamista varten, ja odoteltiin Lauran kanssa että saadaan vielä erilaista klippiä maalauksesta. Sitten alkoikin sopivasti nousta sen verran tummat pilvet, ettei maalarit aloittaneetkaan maalaamista, vaan päättivät siirtyä ruokatauolle, joten kaiken odottelun päätteeksi ei tarvinnut kuvata sitten enempää. 


Somevideo editti

Aloitin editoinnin videoklippien yleistsekkauksella, ja silmäilin ensin, mitkä on kuvattu pystyvideossa käytettävään moodiin. Nämä klipit kopioin ulkoiselta kovalevyltä koneelle, jotta koneen ei tarvi käsitellä mitään videoita USB porttien läpi. Tein projektille oman kansion, johon siirsin kaikki tarvittavat klipit, sekä tallensin sinne Laatutrion graafisen ohjeen, logot ja itse tekemäni grafiikat ja After Effects - videot, jotta kaikki videossa käytettävä materiaali löytyy samasta sijainnista. Kansioon tein vielä alikansioita: Tein molemmille videoille omat kansiot, sekä lajittelin maalaus- ja aurinkovoimala - asennuksen videot omiin kansioihin, jolloin tarvittava materiaali on löydettävissä helpommin. Tein myös grafiikalle omat kansiot, johon tallensin tekemäni grafiikat pääsääntöisesti illustrator - muodossa. 

Koska videot on kuvattu 4K, tein importatuista videoista proxyt jotta ne on kevyempiä editoida. 4K pätkien ansiosta videon sai exportattua fullHD - laadussa, vaikka pystyvideoon kuva rajautuukin rankasti.

Tarkoitus oli, että myös somevideoon tulisi pohjaksi haastattelu, mutta kun hetken pyörittelin ajatusta ja tsekkasin toimitusjohtajan haastatteluvideota, tajusin, että näin lyhyeen videoon ole järkevää yrittää saada haastattelua. Olisi pitänyt alun perinkin miettiä lyhyemmät vuorosanat ja nauhoittaa ne haastattelun yhteydessä.  Skippasin siis tyylikkäästi koko haastatteluosuuden ja keskityin vain action-klippeihin ja grafiikkaan. Haastattelun leikkaamista ja äänen editointia olisi tiedossa kyllä rekryvideota tehdessä myöhemmin. Loppujen lopuksi video mukailee vahvasti alunperin tehtyä kuvakäsikirjoitusta, ainoastaan suunnitellut haastattelunpätkät ovat jääneet pois. Musiikkina videossa on sama musiikki, joka on myös pitkässä videossa. Musiikki on pixabayn rojaltivapaasta musiikkivalikoimasta.

Yksinkertaistin myös videoon alun perin ajateltua grafiikka, koska tehtyäni ensin suunnitelmanmukaiset grafiikat, tajusin että ne on liian monimutkaisia ja vievät liikaa aika tästä muutenkin jo lyhyestä videosta. Alla linkki josta näkee pätkän alun perin rakentelemastani grafiikasta.  Se mukailee vahvasti pitemmän version tyyliä, mutta tässä lyhyessä videossa grafiikat ei selvästikään toiminut, vaan video tuntui liian sekavalta ja täyteen tungetulta. Myös varsinaisille toimintapätkille aurinkovoimalan asennuksesta ja maalaamisesta jäi liian vähän aikaa. 

Aloin muokkamaan seuraavaa versiota (tätä en edes esitellyt asiakkaalle): Poistin ylimääräiset kikkailut, ja päätin pitää videon mahdollisimman yksinkertaisena. Siirtelin klippejä jotta video etenee jouhevasti, ja mietin kuvakokoa ja kuvakulmien vaihteluita, sekä videon "tarinan" etenemistä loogisesti.  Lisäsin animointia logoon, sekä lopussa olevaan karttagrafiikkaan. (Karttapohja ja täpät ladattu pixabaysta) 

#oikeastilaadukas - tägitekstiin tein animoinnin After Effectsissä ja toin valmiin klipin Premiereen. Logot ja tekstien värit ja fontit on otettu Laatutrion graafisessa suunnitelmassa luetelluista fonteista ja väreistä.  Joihinkin klippeihin tein nopeuden muutoksia, ja käytin tarvittaessa image stabilazeria sekä duration optical flow:ta. Tein useisiin videoihin animointia keyframelilla.

Editissä en törmännyt mihinkään ylitsepääsemättömiin ongelmiin tai hidasteisiin. Kattelin YouTubesta muutaman opastusvideon pariin kohtaan,  mutta muuten tuntui aika perushommilta. Hidastuksiin käytin optical flow- blendingiä.  Lisäilin tasoja, ja tein tarvittavaa värikorjailua ja muita säätöjä joihinkin klippeihin. 

Kun välitin alustavan version asiakkaalle, he pitivät siitä, mutta toivoivat, että videossa tulisi tekstimuodossa esille myös toimialat tarkemmin. Pohdin toteuttamista, koska  jos olisin alkanut lisäämään videoon pitempiä tekstejä, sen kestoa olisi pitänyt jatkaa. Toiveissa heillä kuitenkin oli lyhyt ja ytimekäs somevideo, joten päätin lisätä selittävät, yksinkertaiset tekstit jo valmiiseen videoon kasvattamatta videon pituutta. Videoon kuitenkin julkaisuvaiheessa tullaan lisäämään jonkinlainen esittelyteksti, jonka asiakas voi sitten itse runoilla kuhunkin julkaisukanavaan ja videon käyttötarkoitukseen sopivaksi. 

Ensimmäisen tekstin "aurinkovoimalat asennettuina" lisäsin YouTubesta kaivettujen ohjeiden mukaisesti maskilla ilmestymään aurinkopaneelikohteen katonharjan takaa. Toisiin teksteihin tein yksinkertaisemmat siirtymät. Nämä lisäykset kelpasivat asiakkaalle, joten viimeistelin vielä videon, exportasin sen FullHD:na,  ja välitin latauslinkin WeTransferilla, jotta saavat videon somekäyttöön. 


Rekryvideo editti

Aloitin rekryvideon editoinnin haastattelun leikkaamisella. Käytin tähän Premiere Prota.  Ensin leikkelin kaikki epäolennaiset osat pois, jonka jälkeen tein tarkemman leikkauksen,  jossa valitsin mielestäni onnistuneimmat osuudet. Päädyin loppujen lopuksi yhdistämään parin kysymyksen vastauksia, mutta onnistuin siinä niin, ettei sitä videolta huomaa. Tämä klippien pyörittely ja leikkaaminen oli editoinnin aikaa vievin osuus.

Valitsin myös videossa käytettävät b-roll - klipit tässä vaiheessa, ja suunnittelin niiden keston ja sijainnit. Käytin sekä dronella, gimbaalilla että jalustalla kuvattuja pätkiä, jotka sopivat pystymoodiin. 

Haastattelu kuvattiin ja äänitettiin ulkona, joten äänen editoinnissa vähensin ylimääräistä kohinaa vähän. Tein säädön premieressä Track mixerillä, jolloin sain sen koko trackiin kerralla, vaikka olin jo pilkkonut sen. En kuitenkaan yrittänyt saada ääntä studiotasoiseksi - taustalla kuuluu vielä autonääniä ja linnunlaulua. Tämän jälkeen valitsin videoon musiikin. Mielessä oli tietyntyylinen musiikki, ja latasin muutaman ehdotuksen pixabayn rojaltivapaasta kirjastosta. Toin kaikki kolme musiikkikappaletta premiereen, ja testasin mikä toimisi videossa parhaiten. Säädin musiikin sopivalle tasolle, ja tein myös voimakkuuden säädöt esimerkiksi kysymysten kohdalle, sekä klippeihin joiden taustalla ei ole ääntä. Kysymykset videolle toteutin tekemällä tummansinisen pohjan Adobe illustratorissa jolle kirjoittelin sitten kysymyksen premieren tekstityökalulla käyttäen laatutrion brändin fonttia. 

Tein lopuksi vielä värienkorjailua muutamiin klippeihin ja lisäsin videoon siirtymät. Haastattelu oli kuvattu varjossa, mutta osa maalauspätkistä auringossa, joten päätin yhdenmukaistaa värimaailmaa esim. lämmittämällä joidenkin klippien sävyä.

Lisäsin videon loppuun ja alkuun animoidut logot. Exportasin videon FullHD:nä, latasin videon YouTubeen, ja kysyin asiakkaan mielipidettä. Muutamaan kohtaan tuli vielä muutos, kun kysymyksissä ja vastauksissa piti välttää tiettyjä sanoja, koska kyseessä on toimeksianto eikä työsuhde. Sain mielestäni nämäkin muutokset totetuttua suht huomaamattomasti, vaikka jouduinkin muutassa kohtaa katkaisemaan maalareiden puhetta ja jatkamaan lausetta eri kohdasta... Pyrin sijoittamaan tällaiset siirtymät maalausvideoiden kohdalle. 

 Välitin tämänkin valmiin videon asiakkaalla WeTransferilla. 


Muut dokumentit PDF


Ergonomia, työturvallisuus, tietoturvallisuus, kestävä kehitys jne 

ergonomia ennen kaikkea
ergonomia ennen kaikkea

Työturvallisuutta piti eniten miettiä kuvauskohteissa. Käytimme turvakenkiä aurinkopaneeliasennuskohteessa, sekä mukana oli myös kypärät kaikenvaralta. Jos olisi tarvinnut mennä katolle tai telineille kuvaamaan, olimme varanneet mukaan myös turvavaljaat, ja meille oli luvattu opastus niiden käyttöön. Toisen kuvatessa dronella ja gimbaalilla, yleensä toinen oli lähettyvillä ja pystyi seuraamaan mitä kuvaajan ympärillä tapahtuu, koska kuvaajan huomio kiinnittyi kuvattavaan asiaan. Myös dronen liikkeitä seurattiin tarkkaan, emmekä kuvanneet esim. liian lähellä muita ihmisiä. Muutenkin otimme selvää dronekuvaukseen liittyvistä rajoituksista ja muista turva-asioista. 

Kaikki videoklipit on tallessa yhteensä neljässä eri kohteessa, kahdessa sekä mulla että Lauralla. YouTubeen ladatut väliversiot (ja valmiit) ovat piilotettuja niin, että ne pääsee katsomaan vain linkillä. Myös valmiit videot on tallennettu useampaan eri paikkaan. Tietokoneemme virustorjunnat sun muut on ajantasalla. 

Kaikilta videoilla esiintyneiltä henkilöiltä on varmistettu ensinnäkin kuvauslupa, sekä lupa siihen että fotomimmit saa käyttää videota omassa markkinoinnissa. (esim. nettisivuilla) Videoissa olevat musiikit on lisenssivapaata musaa pixabay musicista. 

Kestävä kehitys: yritimme yhdistää kuvauspäiviä mahdollisuuksien mukaan, jotta välttyisimme tarpeettomalta edestakaisin ajelulta. Kuljimme myös kaikki kuvausmatkat yhdellä autolla. Lainasimme kalustoa tätä näyttöä varten koululta ja olisimme saaneet sitä myös lainaan asiakkaalta tarvittaessa. 


Striimaus - suunnitelma

Teen striimauksen koululla näytön arvioinnin yhteydessä.  Striimaukseen kuuluu nopeustesti (jota ei ehkä voi tehdä koulullla, mutta jonka ossaan) ja tämän pohjalta suunniteltais sit striimin asetuksia. 

Koululla ollaan kuitenki striimattu aiemmin full HD - laatuista videota, joten uskoisin sen onnistuvan nytkin. Aion tehdä striimauksen OSB - studiossa mihin teen valmiiksi haluamani scenet, ja toistan striimin facebookin livelähetyksessä. Saatan näyttäytyä webkamerakuvassaki.

Esittelen striimissä näytön dokumentoinnin ja toistan videot. Tarkistan livelähetyksen tekniset vaatimukset ennen lähetystä. 



Asiakkaan kommentti projektista

"Yhteistyö ja yhteydenpito Katjan kanssa sujui projektin aikana hyvin. Koemme, että projekti toteutettiin erittäin ammattitaitoisesti ja saimme kaksi käyttökelpoista videota sosiaaliseen mediaan. Videoiden jälki on ammattitaitoista ja ne on toteutettu Laatutrion brändi huomioiden."
- Elina Jutila, Laatutrio

Mitä opin projektista? 

Ainakin sen, että tarvittavat luvat kannattaa selvittää ja hommata itse, tai ainakin pyytää vahvistus mielellään kirjallisena lupien olemassaolosta. Paitsi että siltikin pääsee helpommalla jos hommaa luvat itse, niin tietää että ne varmasti on olemassa. 

Muistin taas myös sen, että minuutin mittaiseen videoon ei mahdu juuri mitään  - jos siihen halutaan selostus, se pitää käsikirjoittaa ja nauhoittaa etukäteen niin että se on varmasti riittävän lyhyt. 

Ja kolmanneksi sen, että varamateriaalia ei kannata kuvata minuuttitolkulla, koska niiden kuvaaminen lisää työaikaa, sekä läpikäyminen vie vain tuhottomasti aikaa myöhemmin. Tämä toki sitten nostaa myös asiakkaalle syntyviä kustannuksia. Ehkä jo kuvausvaiheessa voi poistella selkeästi epäonnistuneita videonpätkiä.

Bonuksena opin myös sen, että Premieressä en välttämättä joudukaan enää kovin helposti merihätään... vaan suurimman osan vastaan tulleista ongelmista voi ratkaista esmes YouTuben avulla. 


Katja Heikkinen - koulutehtävien portfolio
Kaikki oikeudet pidätetään 2023
Luo kotisivut ilmaiseksi! Tämä verkkosivu on luotu Webnodella. Luo oma verkkosivusi ilmaiseksi tänään! Aloita