Näyttöselostus
Kuvankäsittelyn näytössä teemme asiakkaalle tilaustyönä vanhojen kuvien digitoimista ja retusointia. Omaan osuuteeni kuvienkäsittelystä kuuluu muutamia vanhoja valokuvia, yhden negatiivin käsittely, kihlakuvan ja hääkutsun käsittely leikekirjan sivun tyyliin. Teemme yhteistyötä Lauran kanssa, jotta saamme kuviin vastaavat hakusanat jne. Työn valmistumisen aikatauluksi on sovittu suunnilleen elokuun loppu, näytön aikataulun mukaan. Kuvat digitoidaan ja osasta teetetään todennäköisesti paperiversioita. Teemme tämän lisäksi myös muita kuvia, joiden palautusaika on sovittu joustavaksi elo-syyskuun aikana.
Yhteydenpito asiakkaaseen ei ollut suureellista, kun saatiin jo heti alkuun selkeät toivomukset, ja valitut digisoitavat kuvat. Muutaman kerran kyselimme kuvassa olevista henkilöistä, esim. negatiivi kuvassa olevasta pyöräilevästä tytöstä. (Jäi mysteeriksi)
Skannaus
Skannasimme käsiteltävät kuvat koululla mediapajalla. Kuvia digitoitavaksi oli useampi kymmenen, ja jaoimme homman suunnilleen puoleksi. Skannasimme Epson Scan - ohjelmalla. Skannausasetukset oli seuraavanlaiset:
Asiakirjan tyyppi: valoa heijastava
16 - bittinen harmaasävy
tarkkuus 600 dpi
valittuna: epätarkka maski ja pölynpoisto
Skannasin kuvat tiff - muotoon ja upotin ICC - profiilin kuviin
Skannasimme kuvat 600dpi tarkkuudella, jotta saamme niistä vähän suurempia, koska esim tässä alla näkyvät kaksi henkilökuvaa ovat lähtökohtaisesti suunnilleen passikuvakokoa.
Kuvan peruskäsittelyn työnkulku, skannattu kuva
1. Tiff-kuvien exportaus DNG - muotoon
Exportasin kaikki tiff - muotoon tallennetut kuvat DNG - muotoon omaan kansioon. Exportasin ne myös tässä vaiheessa kansioon jonka nimesin "arkistotallenteet", ja jonne tallennan kuvat muokkaamattomina, jolloin digitiedostoista näkee alkuperäisissä kuvissa olevat jäljet. Nämä kuvat käyn vain rajaamassa ja suoristamassa, mutta jätän näkyviin myös kuvan reunat, jolloin kuva on dokumentaarinen skannaus alkuperäisestä paperikuvasta.
2. Peruskäsittelyt: suoristaminen, rajaus, sekä muut valotuksen säädöt
Teen peruskäsittelyn camera raw:ssa. Aluksi rajaan ja suoristan kuvan ja tämän jälkeen säädän valotuksen kohdalleen. Pyrin saamaan kuvaan laajasti sävyjä, sekä säädän tummaa ja vaaleaa päätä. Jostain syystä highlights- säädin ei mielestäni toimi loogisesti tässä, mutta curves - säätimen highlightsilla pääsin haluamaani lopputulokseen. Säädin noise reductionia myös hieman.
3. Photoshop - säädöt: tason tuplaaminen + tallennus, naarmujen ja pölynpoisto (Neural Filterissä ja käsin)
Photoshopissa aloitin ensimmäisenä kokeilemaan miten Photo Restorationilla saisi kuvista pois naarmuja ja jälkiä. Säädin sitä muutaman otteeseen ja etsin sopivaa tasoa. Kuvasta poistui muutamat selkeät jäljet noin tasolla 40. Tein myös hieman face enhancementia ja photo enhancementia, ja huomasin että näillä säädöillä henkilöistä saisi helposti muovisen mallinuken näköisiä. Tein näitä säätöjä siis suht maltillisesti, jätin säädöt alle 20 kummassakin. Tallensin muutoksen Smart Filterille, jonka jälkeen tein uuden tason ctrl+alt+shift+E jossa kaikkien alempien tasojen muokkaukset. Tätä tasoa sitten siistin vielä käyttäen healing brushia.
Skannatun kuvan pinnan tekstuurin vuoksi kuvassa on mielestäni vähän vääristymää. Miehen takki näyttää pörröiseltä villakangastakilta. Tekstuuri korostuu myös taustan tummissa alueissa. Tein paikallista säätöä miehen takkiin burn toolilla, jossa tummensin highlightsien exposure eli säädin vaaleimpia kohtia tummemmiksi. Mielestäni tämä säätö tasoitti kuvaa, mutta ei kuitenkaan poistanut takista kokonaan materiaalin tuntua.
4. Terävöitys unsharp - maskilla
Lisäsin kuvaan oikein kevyen terävöinnin unsharp maskilla, arvoilla amount 110%, radius 1,2 ja treshold 4 levels.
5. Kuvan nimeäminen Bridgessä, metatiedot, hakusanat jne.
Lisäsin kuvaan hakusanoiksi henkilöiden nimet, kuvan tarkoituksen (kihlakuva), sekä tiedot valokuvaajasta, joka oli leimana kuvan takana. Lisäsin nämä infot psd - tiedostoon, jotta ne kulkee mukana mihin tahansa muotoon, mihin kuva exportataan siitä, eikä tarvi enää uudelleen kirjoitella hakusanoja. Jos olisin tehnyt kuvaan voimakkaita muutoksia, (esim. filtteriä/tyylin muutosta/ kuvan digitaalinen värittäminen...) olisin kirjoittanut myös näistä tehdyistä muutoksista maininnan metatietojen kohtaan photoshop - history. Exportaan kuvan lopulta asiakkaalle hänen haluamassaan muodossa, eli jpg - kuvana, johon sisällytän ICC - profiilin. Exportaus vaiheessa säilytän kuvan alkuperäisen kokoisena. Toimitan asiaakkaalle myös skannattujen kuvien muokkaamattomat arkistointiversiot selkeästi erotettuina omassa kansiossaan, jos asiakas haluaa ne.
Muut käsitellyt kuvat: kaikissa muissa vastaava käsittely kuin yläpuolella olevassa kuvassa. (Henkilökuvat pieniä, koko alkuperäinen)
Negatiivin käsittely

Kuvasimme negatiivit koululla Canon Eos 6D mark II - kameralla ja 100 mm makro - objetiivilla. Kuvasimme negatiivit valopöydällä ja valaisimme ne molemmilta puolilta tasovaloilla. Kuvasin muutaman eri valotuksella olevan version kuvasta. Kuvat muutin jo muistikortilta tuontivaiheesa DNG - muotoon.
Valitsin kuvista mielestäni parhaan (kontrastikkain) ja aloitin käsittelyn. Muunsin kuvan ACR:ssä harmaasävykuvaksi ja laitoin optics - kohdasta profile correctionin päälle. Tämän jälkeen vein kuvan photoshopiin.

Photoshopissa muunsin kuvan positiiviksi, ja suoristin ja rajasin kuvaa. Tuplasin tason ja tein tallennuksen. Seuraavaksi muutin tasot smart filteriksi ja tein säädöt camera raw - filtterillä. Kuvassa oleva tyttö ei ole osunut tarkennusalueelle, vaan tarkkuus vaikuttaisi olevan taustalla olevassa rakennelmassa. Mietin kyllä että olisko kyseessä liike-epäterävyys, mutta pyöräilijä ei oikeasti aja, eturattaan eteen on kiilattu kivi, ja pyörän seisontatuki on maassa. Tein objektin valinnalla muutamia säätöjä tyttöön, että saisin sen ehkä hieman terävämmäksi.
Seuraavaksi kokeilin automaattista naarmujen ja pölyn poisto Neural Filterin Photo Restorationilla, mutta siinä kävi niin, jopa taso 1 poisti pyörästä pinnoja. Päädyin siis tekemään tarvittavat korjaukset käsin käyttäen lähinnä healing brushia.
Kyselin asiakkaalta, jos hän tunnistaisi nyt kuvassa olevan henkilön tai paikan. Paikaksi ehdotettiin Monttaa tai jotain muuta voimalaitosympäristöä, mutta henkilöä he eivät varmaksi tunnistaneet.
Scrapbook - sivu hääkutsusta ja kihlakuvasta
Lopuksi tein vielä leikekirja - tyylisen kuvan hääkutsusta ja kihlakuvasta.
Loin A4 kokoisen pohjan photoshopiin, ja toin siihen valitsemani vanhan paperin näköisen kuvan pohjalle, sekä omalle välilehdelleen pitsin kuvan. Pitsi oli musta, joten invertoin sen valkoiseksi. Tämän jälkeen avasin kihlakuvan photoshopissa ja irrotin henkilöt taustasta (mask & select - toiminnolla).
Toin valitsemani kuvat samaan tiedostoon omille tasoilleen, ja käytin niiden yhdistämiseen sekoitustiloja. Halusin hääkortista pelkästään tekstin, ja siihen on käytetty Darker color - tilaa. Kihlakuvan tuplasin ja käytin molemmille tasoille eri sekoitustilaa jotta pääsin haluttuun lopputulokseen. Päällimmäiseen tasoon tein tasomaskin, jonka invertoin mustaksi, ja avasin vaaleilta alueilta. Jätin päällimmäisen tason pois miehen takin päältä, jotta siinä erottuu tekstuuri ja se ei mene liian tummaksi.
Poistin myös healing brushilla taustan tekstuuria kasvojen alueelta, jotta ne säilyvät tasaisen näköisenä.
Kuvien toimitus asiakkaalle: Latasin kaikki kuvat asiakkaalle samaan kansioon jpg - tiedostoina. Kuvien kokoa en alkanut muuttamaan,vaan annoin ne olla alkuperäisessä koossa. Nämä kaikki olivat pienempiä kuin latauskansion automaattinen kuvan maximikoko 3600px pitkä sivu.
Asiakas saa sähköpostilla salasanan ja lataukseen tarvittavan koodin, sekä muut ohjeet. Samaan kansioon lisäämme myös loput digitoitavat kuvat nyt syksyn aikana, kun teemme projektin loppuun.
Asiakkaan palaute
Oli hyvin retusoitu nuo kuvat vaikka katto isona näytöllä niin nuo passikuvatki oli niin siloposkisia 😁 Sitte hyvin erotti kasvonpiirteet ja ilmeet kuvista verrattuna niihin vanhoihin kuviin. Tykkäsin myös tuosta värikuvasta, oli kyllä mukavaa nähdä väreissä tommonen vanha kuva jolloin värikuvia ei vielä ollu. Myös tykkäsin kun oli kontrastia noissa kuvissa, kun ne vanhat oli jo iän vuoksikin niin hailakoita eikä ehkä alunperinkään ollu kontrasti noin hyvä. Sitte tosiaan osa kuvistahan oli alunperin niin pieniä ettei niistä saanut selvää senkään vuoksi. Nyt kiva kun kuvat on isompia erottaa henkilötkin niistä hyvin. Niin ja tietenki oli mukava saada kuviksi niitä negoja jotka oli jo aika haalistuneitakin, kiva nähdä ketä kuvissa oli vaikka jotain pystyi arvelemaankin niin kuvasta näkee nyt selkeästi.
Tekijänoikeuksista, ergonomiasta, tietoturvallisuudesta, kestävästä kehityksestä ja värien hallinnasta
Lähioikeus: Ne valokuvat, jotka eivät "ylitä teoskynnystä" , ovat niin kutsuttuja tavallisia valokuvia. Niitä koskevasta lähioikeudesta on säädetty tekijänoikeuslaissa luvussa 5. Lähioikeus suojaa kaikkia valokuvia, ja se muistuttaa tekijänoikeutta monessa suhteessa. Erona tekijänoikeuden ja lähioikeuden välillä on se, että lähioikeuksien suoja-aika on lyhyempi: 50 vuotta valokuvan valmistusvuoden päättymisestä. Lisäksi lähioikeus ei pidä sisällään moraalisia oikeuksia tekijänoikeuksien tavoin.
Skannauksesta tai digitalisoimisesta en saa itselleni kuvien tekijänoikeuksia. Tekijänoikeus koskee ainoastaan tekeemäni Scrapbook - sivua.
Ergonomiasta yritän huolehtia tauottamalla työtä riittävästi. Kuvankäsittelyssä myös pyrin tekemään vaiheet loogisessa järjestyksessä, jotta se säästää aikaa ja näin myös pienentää asiakkaalle tulevia kustannuksia. Pyrin myös suunnittelemaan ja aikatauluttamaan töitä järkevästi.
Kaikkiin tässä näytössä ja portfoliossa oleviin kuviin on kysytty julkaisulupa joko niissä olevilta henkilöiltä, tai huoltajilta. (Vanhoissa digitoitavissa kuvissa olevat on kuolleita, en ottanut heihin yhteyttä tällä kertaa, vaan näiden kuvien käytöstä on sovittu asiakkaan kanssa.) Olen myös pyrkinyt mainitsemaan kuvien lähteen, jos ne eivät ole omaottamiani, ja jos lähde on tiedossa (muutamasta koulutehtävästä puuttuu).
Olen kalibroinut näytöt, sekä tarkistanut että tietokoneen väriasetukset ovat oikein ennen työn aloittamista. Tallennan työt myös sekä koneelle että ulkoiselle muistille, ja teen välitallennuksia säännöllisesti, yleensä aina viimeistään silloin, kun saa tehtyä jonkun työläämmän vaiheen valmiiksi.
Vanhojen paperikuvien digitoiminen on kestävää kehitystä, kuvat säilyvät ja niitä voi jakaa sähköisesti myös muille.