Portfolio
Esimerkkejä kuvankäsittelyistä
Roskien ja muiden häiritsevien elementtien poisto tehty Photoshopissa. Gamut warning tehty myös kuvan todennäköistä printtaamista ajatellen. Kuva toimitettu asiakkaalle salasanalla suojatussa galleriassa, sRGB - väriprofiilissa ladattavana tiedostona, jonka pitkä sivu 3600 px.
kuva: Katja Heikkinen
Muutamia peruseditoituja kuvia, sekä vähän erikoisempia edittejä. Lopussa pari esimerkkikuvaa alkuperäisen kuvan kanssa.
kuvat: fotomimmit, Katja Heikkinen, käsittely: Katja Heikkinen
Kahdesta kuvasta yhdistetty kuva
Tässä kuvassa oli läsnä vahva tarkennusongelma: tarkennusalue oli liian lyhyt molempien kohteiden riittävään terävyyteen. Yhdistin kahden kuvan terävät osiot koirassa ja henkilössä yhdeksi kuvaksi, joissa on tarkkoja molempien kasvot. Tein peruskäsittelyn camera raw:ssa, ja avasin kuvat Photoshopiin tasoina.
Koska kuvaan piti saada tarkaksi tytön kasvot, ajattelin että se voisi onnistua suht helposti historiasiveltimellä, koska terävä alue rajautuu suht yksiväriseen, ei kovin paljon yksityiskohtia sisältävään osioon. (musta takki ja takana olevat pensaat) Maalailin alemmasta tasosta esille tytön kasvot sekä valkoisen paidan etuosan. Rajasin kuvan asiakkaalle vielä kahteen eri kokoon. Kaksi ensimmäistä kuvaa sarjassa vain peruskäsiteltyjä raakaversioita, kaksi viimeistä lopulliset asiakkaalle menneet versiot.
Oon aiemmin tämänkaltaisiin kuviin käyttänyt flatten image - toimintoa tasojen yhdistämiseksi (tähänkin) mutta oon siirtynyt käyttämään ctrl+alt+shitf+e - komentoa, joka tekee uuden tason kaikista allaolevista, ja teen käsittelyt siihen.
TYÖNKULKU:
- Kuvien valinta (riittävä tarkkuus, hyvä ilme, kuvat lähtökohtaisesti muuten mahdollisimman identtiset mikäli mahdollista)
- Kuvan peruskäsittely, säätöjen kopiointi toiseen kuvaan ja sen käsittely
Kuvien tuonti photoshopiin, päällimäiseksi jäävän kuvan käsittely photoshopilla (roskan poisto jne)
Kuvien tuonti samalle kohtaa ja täsmäällä kuvat oleellista kohdasta (tytön kasvot) ja yhdistäminen maalaamalla alempaa kuvaa esiin. Saman toiminnon olisi voinut tehdä maskilla, ja se olisi ollutkin parempi vaihtoehto, koska siinä ei lopullisesti poistu mitään kuvasta.
kuvat: Katja Heikkinen
Kuvamanipulaatioharjoitus
Kuvankäsittelyharjoitus, omaksi huviksi
Kuva: Katja Heikkinen, vesi, naikkoset: pixabay
Clipping mask
Kolmesta eri valokuvasta ja NYC -tekstistä clipping mask - toiminnolla tehty kuva. Lisätty tekstiin bevel ja drop shadow. Hienommilla kuvilla ois tullu näyttävämpi lopputulos, mut päätin mennä näillä itse ottamillani kuvilla vuodelta 2011.
kuvat: Katja Heikkinen
Duotone - kuva
Tavallisen tylsästä matkailukuvasta (vuodelta 2008) duotone - kuvaksi muutettu kuva. Muutama erilainen versio samasta kuvasta. (Keskimmäinen kuva ei duotone.) Viimeinen kuva muutettu postikortti - kokoon harjoitusmielessä, (A5) ja värit muutettu niin ettei gamut warningia tuu, mutta alkuperäisen kuvan sen dpi on vain 180, joten en todellisuudessa lähtisi tekee siitä painettuja kortteja (hyvä resoluutio ois 300 dpi). Mutta tämmöstä duotone - tyyliä vois käyttää hyvin painotuotteissa ja muissa graafisissa julkaisuissa tai mainoksissa.
kuva: Katja Heikkinen
Neonglowefekti tai joku semmonen
Hehkuva kolmio lisätty kuvaan, jossa valmiiksi värikalvoilla kuvausvaiheessa tehty valo. Kolmio lisätty kuvaan omalle tasolleen joka tuplattiin,ja joista toiseen tehty gaussian blur ja gradientilla määritelty värit strokelle. Nämä on sitten pyyhekumilla kumitettu, että saa kolmion menemään osittain henkilön taakse.
Taustaan myös tehty tumma color fill, jota säädetty opacityllä. Tyyppi leikattu ja nostettu taustasta irti omalle tasolleen, jotta säätö ei vaikuta siihen. Lattian heijastuksessa myös hyödynnetty gaussian blurria ja gradientia, tehty suora viiva (Line 1). Kuvaan tehty myös pari brightness - säätötasoa, jolla värejä on vähän kirkastettu.
Someen optimoitu versio rajattu valmiiksi 4:5 kuvasuhteeseen ja kokoon 1080x1350px.
kuva: Katja Heikkinen
Kuvan vanhentaminen
Viime kesänä otettu lapsikuva, johon lisätty digitaalisesti tekstuuria layereille että kuva näyttäisi vanhalta. Alkuperäinen kuva käsitelty ACR ja photoshopissa työnkulun mukaan. Kuvaan käytetty photoshopin sekoitustiloja halutun lopputuloksen aikaansaamiseksi.
kuva: Katja Heikkinen
Satumaailma (työnkulun tarkempi selostus)
Kolmen eri kuvan yhdistelmä, omaan käyttöön. Halusin kuvaan satumaisen tunnelman. Optimoidaan esim. someen tarvittaessa.
Aloitin kuvan valitsemalla yhdistettävät kuvat, idea lähti oikeastaam Palais du Champissa Marseillessa ottamastani kuvasta, jossa avautuu kaariovi pylväskäytävään.
Tämän jälkeen mietin, mitä haluaisin kuvaan lisätä, ja sain idea lapsista jota kävelisi kohti jotain satumetsää. Löysinkin omista kuvista tähän sopivan kuvan.
Latasin tämän jälkeen pixabaysta pari erilaista maisemakuvaa, ja mietin että kumpi näyttäisi tässä kuvassa paremmalta. Valitsin tämän puukuvan myös sillä perusteella, että valon suunta täsmää toisen kuvan lapsiin, koska he kävelevät vastavaloon. Toin kuvat photoshopiin samalle projektille omille layereilleen.
Poistin pylväskuvasta pylväskäytävän ja osan katosta, jolloin sain puukuvaa enemmän esiin. Tein samalla tavalla lattian säätämällä siveltimen opacityä. Lisäsin lattiaan varjoja myös seinien taakse. Venytin warp- toiminnolla portin pylväät suoriksi, ja tein color balance - säätöä, koska alkuperäinen kuva oli kylmän sävyinen.
Säädin lapsikuvan camera raw:ssa ja photoshopissa, ja syväsin lapset select & mask - toiminnolla kuvasta. Toin valitun alueen omalle tasolleen kuvaan, ja säädin kuvien sävyjä yhtenevämmiksi curves - säätimellä. Lisäsin myös lapsille varjoa selkäpuolelle.
Tein tasosta drop shadown omalle layerille, ja muokkasin sitä warp - toiminnolla, esim. kääntämällä ja venyttämällä. Näin sain aikaan pitkät varjot jaloista.
Tein Image prosessoinnin täyteen kokoon, muutin tässä väriprofiilin sRGB:hen, ja vein täysikokoisen jpg - kuvan squooshiin jossa pienensin sen sopivaan kokoon ja vähensin laatua, mutta kuitenkin niin että yksityiskohdat säilyi.
Valokuvat: lapset, Palais Longchamp: Katja Heikkinen, Puu: Pixabay.com
"Postikortti", somekokoinen
Somessa (Facebookissa) julkaistavaksi tarkoitettu postikortin tapainen kuva. Kuvakoko 1200x900 ja PNG - muodossa, jotta teksti säilyy mahdollisimman terävänä. Jpg - kuvan teksti saattaa muuttua helpommin epäselväksi ja rakeiseksi. Yhteisprojekti: Laura ladannut ja muokannut pohjan ja tekstit, minä tein henkilön syväyksen, ja yhteistyönä tehty sommittelut sekä henkilön liittäminen kuvaan. Jätimme yhdistämisen tarkoituksella päälleliimatun näköiseksi, jotta kuvasta huomaa ettei se ole aito lomakuva. Myös tekstin sanavalinta ja henkilön asento korostaa tätä seikkaa.
Kuvat: vene, leima: pixabay, henkilö: fotomimmit
Welcome to Barbieland (työnkulun tarkempi selostus)
Aluksi päätin morfauksen aiheen, ja päädyin että liitetään Fotomimmit Barbie worldiin. Valitsin Pixabaysta sopivan kuvan, jossa olisi Katja-Barbie ja Laura-Barbie. Seuraavaksi valitsin ottamistamme potreteista näihin sopivat naamakuvat. Toinen barbie on vähän sivuttain, mutta muistelin että saattais löytyä semmonenki naamakuva.
Ihan alkuun käsittelin henkilökuvien kuvan sävyt vastaamaan silmämääräisesti taustakuvaa, koska henkilökuvat ovat omiani, ja niistä on RAW - tiedostot. Pyrin tekemään säädön niin, että henkilön iho ja barbie olisivat suunnilleen saman väriset heti kärkeen. Ajattelin tämän nopeuttavan mätsäämisprosessia myöhemmin, ja olinkin oikeassa. Tein myös henkilökuville muut perussäädöt, sekä muovinaamavaikutelmaa lisämään vähensin kuvasta tekstuuria ja tein Neural Filterillä Skin Smoothingia.
Seuraavaksi toin naamat barbiekuvaan layereina, ja skaalasin ne yksitellen oikeaan kokoon. Tein kuviin säätötasot, invertoin ne mustaksi, ja availin kasvojen kohtaa valkoisella siveltimellä ja säätelemällä sen opacityä. Laura-Barbin toinen silmä oli niin ylhäällä, että päädyin myös tekemään kirurgisen toimeen piteen, ja siirsin sitä alemmas. (Tausta - tasolta näkee alkuperäisen silmän sijainnin.) Maskin maalailun jälkeen tein brightness - säätötason molempiin kasvokuviin, joiden avulla yhdistelin lopullisesti ihmisten ja barbien ihot täsmäämään.
Tämän jälkeen tein objektinvalinnan, select and mask ja valitsin molemmat barbit. Tarkoitus oli lisätä seinän ja barbien väliin säätösato, jolla muokkaisin taustaa nätimmäksi. Etsin pixabaysta kauniinvärisen kuvan, toin sen photoshopiin ja lisäsin sen tasolle oikeaan väliin. Sekoitustilaksi laitoin hard light, ja opacityksi 70%. Tässä vaiheessa myös siistin vielä taustan ja barbien rajoja esim. pehmeäreunaisella pyyhekumilla.
Tämän jälkeen tuplasin tason, jossa pelkät barbit ja tein niille lopuksi drop shadown.
Kuvat: fotomimmit, barbiet ja tausta: pixabay
Mainos (työnkulun tarkempi selostus)
Tein mainostyyppisen kuvankäsittelyn ripsishampoo purkille. (Jep, ripsishampoota on olemassa...) Käytin aiemmin kuvaamiani tuotekuvia pohjana, ja yritin valita kuvan jossa pullo oli mahdollisimman neutraalisti, ja sen valotus olisi hyvä. Käsittelin pullosta pois roskat, ja tasasin sen kultaista tekstiä, koska se heijastui mustaksi. Nämä on nähtävissä kansiossa shampookuva, johon groupasin alemmat tasot, ja tein näistä muutoksista oman tason ctrl+alt+shift+e - komennolla. Tästä tasosta sitten irrottelin purkin select and mask - toiminnolla, ja tein vielä käsittelyn loppusilauksen, esim. tekemällä kirkkaan korkin läpinäkyvämmäksi.
Tämän jälkeen aloin miettiin sopivaa värimaailmaa taustaan, ja päädyin että teen kultaisen gradientin. Tein taustaan color fill ja gradient fill - tasot, joihin määrittelin halutut värit. Lisäsin vesiroiskeet pixabaysta. Katsoin niille halutut sijainnit, ja poistin ylimääräistä roisketta. Linkitin tasot (vesi + purkki) jotta saan liikuteltua niitä yhdessä tarvittaessa. Tein myös roisketasoista oman ryhmän,jonka päälle lisäsin hue/saturation säätötason, vaikuttamaan vaan tähän grouppiin, ja jolla sain siniset roiskeet valkeiksi. Lisäsin tähän myös color balance - tason, jolla sain roiskeita vielä vähän erottuvammaksi säätämällä RGB - toneja. Nimesin tasoja sitä mukaa kun loin niitä, ja onnistuinkin pitämään ne suunnilleen järjestyksessä koko projektin ajan.
Kuva oli mielestäni vähän tylsä edelleen, joten lisäsin taustaan tekstuuria. Mietin myös, että roiskeet voisi erottu paremmin vähän tummemmasta taustasta. Latasin pixabaysta kuvan, jossa on bokehia ja säihkettä, ja kokeilin sitä taustaksi. Kuva oli liian sekava uudella taustalla roiskeiden ja taustan kuvioiden takia. Palautin näkyväksi gradient - tason ja tein säätöä gradientin leveyteen, sekä säädin säihkekuvatason opasiteettiä, että se vaaleni hieman. Taustalla on erittäin vaaleankeltainen color fill - taso. (valkoinenkin varmaan toimisi, mutta jätin saman värin joka oli alunperin suunnittelemassani gradientissa taustan värinä.)
Säädin shampoopurkin värimaailmaa tekemällä ensin päälle punaisen täyttötason luminocity - sekoitustilassa. Tein purkkiin curves - säätöä, ja säädin sen värimaailmaa lämpimämmäksi. Poistin punaisen tason, ja täsmäsin curves säätimellä värimaailman kohdalleen. Lisäsin purkkiin myös kirkautta brightness & contrast - säätimellä, koska se näytti mielestäni harmaalta. Tämän jälkeen tein uudelle tasolle pehmeällä mustalla siveltimellä ison pisteen, jonka muotoa muutin ctrl+t kommennolla littanammaksi varjoksi. Siirsin tason oikeaan väliin ja säädin sen opasiteettiä.
Tämän jälkeen kuva oli jo melkein valmis, mutta mielestäni se kaipasi vielä jotain. Ajattelin päivänkakkaran sopivan värimaailmaan, joten latasin sellaisen kuvan, maskasin select & mask toiminnolla jne, ja toin sen omalle layerille kuvaan. Hioin kukan reunoja vielä, ja mätsäsin myös sen värimaailmaa kuvaan sopivaksi. Tein myös effectillä gradeint overlayn, joka vähän kirkasti kukan terälehtiä. Kokeilin myös toimisko useampi kukka, mutta en oikeen löytänyt sopivaa sijoituskohdetta useammalle, vaikka kokeilen eri kokoisiakin.
Alkuperäisen kuvan koko on 3656 x 4729 ja resoluutio 300pix/inch. Testasin kuvan rajaamista suhteisiin 2:3 (painettu julkaisu, esim A4 - koko) ja kokoon 4:5, joka on instagramin somejulkaisu koko. Kuva on mahdollista rajata kumpaankiin kokoon ongelmitta, ja jos tämä menisi asiakkaalle, toimittaisin hänelle molemmat versiot sopivilla rajauksilla ja resoluutiolla, sekä käyttötarkoitukseen optimoituna. Tallensin psd version rajaamatta.
Koulussa tehdyt kuvankäsittelyt
Henkilön liittäminen taustaan. Tee kahden kuvan yhdistelmä, jossa toinen kuva on valmis kuva ja toisen otat tätä kuvayhdistelmää varten.
Käytin tässä Petrin kuvaamaa kuvaa, jonka hän oli käsitellyt valmiiksi jpg - kuvaksi. Kuva on siis osa aiemman kurssin kuvaustehtävää, josta oma mallini halunnut kuvastaan komposiittikuvaa, joten sain käyttää Petrin ottamaa kuvaa. Valitsin mielestäni kuvan tyyliin sopivan taustan, ja yhdistin kuvat.
Alkuperäisen kuvan koko: pitkä sivu 3000 pix, optimoitu tähän squooshilla.
Kuvat: tyttö (kuvaus ja käsittely): Petri Nieminen Tausta: pixabay
Morfaus 1
Tee kasvokuvalle morfaus, eli metamorfoosi. Sulauta ihmisen kasvot hedelmään, marjaan tai kasvikseen.
kuvat: Katja Heikkinen, tausta: pixabay
Morfaus 2
Eläimen naaman ja ihmiskasvojen yhdistäminen.
Juliste
Juliste, jossa käytetty tekstissä clipping - mask - toimintoa, sekä ainakin kahta valmista kuvaa.
Kuvat: lapsi: Katja Heikkinen, viidakko, dino, oranssi tausta: pixabay
Pinoaminen, focus stacking, kolmesta kuvasta
Kolmesta valmiista kuvasta tehty pinoaminen ohjeen mukaan.

Uutisjutun kuvittaminen
Tehtävä: Kuvita uutisjuttu käyttäen valokuvia ja kuvankäsittelyn keinoja. Voit ottaa kuvat itse tai käyttää kuvapankkikuvia. (uutisjuttu: https://yle.fi/a/74-20022239)
Käsittelin kuulokkeiden kuvaa illustratorissa, tein siihen valkoiset reunat. Ihmisten kuva syvätty photoshopilla. Sydämessä clipping mask.
kuvat: pixabay
Tilaustyö: lasinegatiivin valokuvaus ja kuvankäsittely
Kuvattu lasinegatiivi ja sen käsittely photoshopissa valmiiksi kuvaksi.
Tilaustyö, vanhojen kuvien käsittely.
Skannaa Piippolan kotiseutumuseon vanhimmasta kuva-arkistosta yksi mustavalkokuva tasoskannerilla. Kuvaa sama kuva Raw-kuvana repropöydällä.Tee molemmille tiedostoille vanhan kuvan kuvankäsittelyn powerpointohjeen vaiheet 1-2 sekä 3. vaiheen ensimmäinen kohta (positiiviksi kääntäminen).
Kuvan tallennus tiff-muotoon ja kuvan metatietojen lisääminen.Maalausten digitointi
Muutimme erään toisen opiskelijan maalamia maalauksia digitaaliseen muotoon. Canvakselle maalatut maalaukset kuvasimme, ja paperille tehdyt skannasimme. Kuvankäsittelyssä poistin digitointivaiheessa tulleet roskat, heijastukset jne jäljet, ja yritin saada värit mätsäämään alkuperäiseen mahdollisimman tarkasti.
Maalaukset: Elina Filppula